Βοτουλινική τοξίνη. Κατέχει την πρωτιά στη λίστα με τις δημοφιλέστερες ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες και όχι αδίκως. Η βοτουλινική τοξίνη μπορεί να εξαφανίσει τις ρυτίδες έκφρασης στην περιοχή του προσώπου άμεσα, ανώδυνα, αποτελεσματικά και με ασφάλεια. Δεν είναι τυχαίο ότι 75 χώρες παγκοσμίως έχουν εγκρίνει τη χρήση της βοτουλινικής τοξίνης για αισθητικούς λόγους. Έτσι, διεξάγονται πάνω από 6 εκατομμύρια θεραπείες τον χρόνο.
Πώς δρα;
Το όνομα βοτουλινική τοξίνη αναφέρεται στην πραγματικότητα στο φάρμακο που περιέχει τη δραστική ουσία βοτουλινική τοξίνη, μια πρωτεΐνη που παράγεται από το βακτηρίδιο Clostridium botulinum. H βοτουλινική τοξίνη αναστέλλει τη σύσπαση των μυών στο σημείο που εγχύεται χωρίς να επηρεάζει τα υπόλοιπα όργανα. Επειδή οι μύες του προσώπου σταματούν να συσπώνται, οι δυναμικές ρυτίδες του μετώπου, του μεσόφρυου και το “πόδι της χήνας” (στην εξωτερική γωνία των ματιών) εξαλείφονται για ένα χρονικό διάστημα 4 – 6 μηνών. Ο ασθενής θα πρέπει να επαναλάβει τη θεραπεία, αν θέλει να διατηρήσει το αποτέλεσμα. Βέβαια, η βοτουλινική τοξίνη μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες περιοχές, όπως οι ρυτίδες στη μύτη, στο λαιμό και στην κάτω γνάθο, στις παρειές και σε άλλα σημεία ανάλογα με την περίπτωση.
Σε ποια ηλικία θα πρέπει να ξεκινήσει κανείς θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη;
Οποιοσδήποτε άνω των 18 είναι ιδανικός υποψήφιος για εγχύσεις με βοτουλινική τοξίνη, αν και ο μέσος όρος ηλικίας είναι συνήθως τα 30 έτη. Σε γενικές γραμμές, η κατάσταση του προσώπου και όχι η ηλικία καθορίζει την ανάγκη για έναρξη της θεραπείας. Αυτό συμβαίνει γιατί π.χ. ένα νεαρό άτομο στην ηλικία των 20 με έντονες εκφράσεις προσώπου μπορεί να εμφανίσει γρηγορότερα δυναμικές ρυτίδες απ’ ό,τι ένας 30χρονος χωρίς τα ίδια μέσα έκφρασης. Μάλιστα, όσο νωρίτερα ξεκινήσει botox κανείς, τόσο θα καθυστερήσει η εμφάνιση των ρυτίδων στο πρόσωπό του. Η θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη δρα ακόμα και προληπτικά απέναντι στην εμφάνιση των ρυτίδων.
Τι θα πρέπει να αποφύγετε μετά τη θεραπεία
Δεν επιτρέπεται η έντονη άσκηση για τουλάχιστον μία ημέρα, ούτε η χρήση make up. Επίσης, θα πρέπει να αποφύγει κανείς την επαφή με θερμότητα (ζεστό ντους, ηλιοθεραπεία, σεσουάρ κ.ο.κ.). Εξουδετερώνει το αποτέλεσμα της θεραπείας. Επίσης, καλό θα ήταν να μην τρίψετε την περιοχή όπου πραγματοποιήθηκε η θεραπεία για ένα 24ώρο.
Είναι αλήθεια ή μύθος ότι οι συχνές εγχύσεις με βοτουλινική τοξίνη κάνουν το πρόσωπο να συνηθίζει στην ουσία, με αποτέλεσμα την ολοένα μείωση του αποτελέσματος;
Όχι μόνο δεν ισχύει ο παραπάνω ισχυρισμός, αλλά αντιθέτως οι επανειλημμένες θεραπείες συμβάλλουν στη σταδιακή μείωση των ρυτίδων. Οι μύες έχουν μάθει να αναστέλλουν τη σύσπασή τους.
Τελικά, κινδυνεύει κανείς από τη βοτουλινική τοξίνη;
Πρόκειται για μια θεραπεία που χρησιμοποιείται χρόνια στην ιατρική για την αντιμετώπιση πολλών και διαφορετικών μεταξύ τους παθήσεων. Τέτοιες είναι η υπεριδρωσία, οι ημικρανίες, οι μυϊκοί σπασμοί κ.ά. Από τη δεκαετία του ’90 που έχει κυριαρχήσει στον τομέα της δερματολογίας, δεν έχει παρατηρηθεί καμία σοβαρή παρενέργεια, εκτός από βλεφαρόπτωση, που ένας έμπειρος γιατρός, όχι μόνο ξέρει να την αποφύγει, αλλά ξέρει και πώς να την αντιμετωπίσει αν εμφανιστεί.
Γενικά, είναι σημαντικό να απευθυνθείτε σε έναν εξειδικευμένο γιατρό – δερματολόγο ή πλαστικό χειρουργό – με στόχο την εξατομικευμένη θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη για δύο κυρίως λόγους: 1. κατ’ αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποιούνται οι όποιες ανεπιθύμητες παρενέργειες και 2. ο ασθενής ξέρει ότι θα του χορηγηθεί ένα διεθνώς πιστοποιημένο σκεύασμα. Στις ήπιες παρενέργειες της βοτουλινικής τοξίνης, που είναι και οι συνηθέστερες, περιλαμβάνονται το οίδημα στην περιοχή της έγχυσης και το αίσθημα βάρους ή κεφαλαλγία, που υποχωρούν μέσα στις επόμενες ώρες. Όποια τυχόν ασυμμετρία μπορεί να προκληθεί σε σπάνιες περιπτώσεις, διορθώνεται εύκολα με συμπληρωματική εφαρμογή του φαρμάκου.
.