H δίαιτα “ελεύθερη γλουτένης” είναι μια δίαιτα που αποκλείει την πρωτεΐνη γλουτένη. Η γλουτένη βρίσκεται σε σιτηρά όπως σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη.
Γλουτένη. Περίπου το 1% του πληθυσμού έχει κοιλιοκάκη. Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση διαταραχή του λεπτού εντέρου που εμφανίζεται σε γενετικά προδιατεθειμένα άτομα όλων των ηλικιών από τη μέση βρεφική ηλικία. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν χρόνια διάρροια, αδυναμία ανάπτυξης (σε παιδιά), και κόπωση, αλλά αυτά μπορεί να απουσιάζουν, και συμπτώματα σε άλλα συστήματα οργάνων έχουν περιγραφεί.
Η διάγνωση της κοιλιοκάκης γίνεται με εξέταση αίματος, με αναζήτηση ειδικών αντισωμάτων στην κοιλιακή χώρα και με εντερική βιοψία. Η μοναδική θεραπεία είναι να αποφεύγετε τα προϊόντα που περιέχουν γλουτένη. Τα άτομα με κοιλιοκάκη, που θα συνεχίσουν την κατανάλωση έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών παθήσεων όπως η οστεοπόρωση, η αναιμία και ορισμένες μορφές καρκίνου.
Οι δίαιτες χωρίς γλουτένη δε βοηθούν τους υγιείς ανθρώπους
Δεν υπάρχει ιατρική απόδειξη, ότι η αποφυγή της γλουτένης είναι ένας υγιεινός τρόπος διατροφής. Αν αισθάνεστε πιο υγιείς σε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη, αυτό συμβαίνει επειδή τρώτε φρούτα και λαχανικά αντί για επεξεργασμένες τροφές όπως το λευκό ψωμί. Νιώθετε δηλαδή καλύτερα επειδή καταναλώνετε θρεπτικές τροφές, όχι επειδή αποφεύγετε τη γλουτένη.
Η αποφυγή της γλουτένης δε βοηθά στην απώλεια βάρους
Τώρα, μία νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Harvard έρχεται να ενισχύσει αυτά τα λεγόμενα, αφού ανακάλυψε ότι μία διατροφή με μειωμένη ή χωρίς καθόλου γλουτένη αυξάνει τον ρίσκο για διαβήτη τύπου 2.
Η έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε στις 9 Μαρτίου στην Αμερικανική Ένωση Καρδιάς στο Πόρτλαντ, βασίστηκε σε ιατρικά στοιχεία 30 ετών από 200.000 συμμετέχοντας και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι τρώνε μειωμένη ποσότητα γλουτένης ή την βγάζουν τελείως από την διατροφή τους έχουν κατά 13% περισσότερες πιθανότητες να έχουν διαβήτη τύπου 2.
Τα άτομα που ακολουθούν δίαιτα ελεύθερη γλουτένης μπορεί να παρουσιάσουν χαμηλά επίπεδα σε ορισμένες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Ζητήστε από το διαιτολόγο σας να αξιολογήσει τη διατροφή σας και να σας πει, εάν λαμβάνετε επαρκώς τα παρακάτω:
Σίδηρο, Ασβέστιο, Φυτικές ίνες ,Θειαμίνη, Ριβοφλαβίνη, Νιασίνη, Φολικό οξύ.
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ -ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ
ΠΟΥΠΑΚΗ ΕΥΑ
.