Διατροφή Και Θυρεοειδής. Σύμφωνα με έρευνες για τον θυρεοειδή, εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθεί ο ασθενής, μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του θυρεοειδούς με την κατάλληλη διατροφή.
Ποιες τροφές βοηθούν τον θυρεοειδή:
-Δημητριακά ολικής άλεσης :Είναι χρήσιμη τροφή στον υποθυρεοειδισμό, γιατί περιέχουν αρκετές φυτικές ίνες και βοηθούν τον ασθενή στη δυσκοιλιότητα (σύμπτωμα υποθυρεοειδισμού). Οι ίνες, όμως μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη δράση της φαρμακευτικής αγωγής. Συνιστάται να υπάρχουν αρκετές ώρες κενού διαστήματος μεταξύ κατανάλωσης δημητριακών και φαρμακευτικής αγωγής.
-Φασόλια: Πηγή ενέργειας για τους ασθενείς με αυξημένη κόπωση (σύμπτωμα υποθυρεοειδισμού). Περιέχουν επίσης αντιβιοτικά βιταμίνες και μέταλλα.
-Φρέσκα φρούτα και λαχανικά: Για να αποφευχθεί η αύξηση του βάρους (αρχικό σύμπτωμα υποθυρεοειδισμού). Είναι τροφές που περιέχουν λίγες θερμίδες καθώς και αντιοξειδωτικά. Οι καλύτερες επιλογές τα κεράσια, τα βατόμουρα, οι πράσινες πιπεριές και οι γλυκοπατάτες.
-Ξηροί καρποί: Τροφές πλούσιες σε σελήνιο που βοηθάει στη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς. Η καλύτερη επιλογή είναι τα βραζιλιάνικα φιστίκια (συνιστάται 1-2 την ημέρα).
-Ψάρια: Πλούσια πηγή Ω3 λιπαρών οξέων που συμβάλουν στην μείωση της LDL χοληστερόλης (σύμπτωμα υποθυρεοειδισμού). Επίσης το ψάρι είναι μία πολύ καλή πηγή σεληνίου και βοηθά στη ρύθμιση του θυρεοειδούς πάντα συνδυαστικά με τη φαρμακευτική αγωγή.
Ποιες τροφές πρέπει να προσέχουν οι ασθενείς με θυρεοειδή:
-Γαλακτοκομικά : Το ασβέστιο που περιέχουν τα γαλακτοκομικά μπορεί να εμποδίσει τη δράση της φαρμακευτικής αγωγής. Γι΄αυτό συνιστάται να υπάρχει κενό διάστημα 4 ωρών μεταξύ γαλακτοκομικών προϊόντων και φαρμάκων.
-Καφές: Στον καφέ υπάρχει ένα οξύ το οποίο εμποδίζει την απορρόφηση των φαρμάκων. Γι΄αυτό συνιστάται ο περιορισμός της κατανάλωσής του και κενό διάστημα 1 ώρας.
-Σταυρανθή λαχανικά :Το μπρόκολο, το κουνουπίδι, καθώς και τα λαχανάκια Βρυξελλών, περιέχουν μία ουσία που εμποδίζει την απορρόφηση ιωδίου και γι΄αυτό το λόγο η κατανάλωσή τους συνιστάται να είναι μόνο βρασμένα και όχι ωμά.
-Επεξεργασμένες τροφές: Επεξεργασμένες τροφές όπως είναι η ζάχαρη, τα υποκατάστατα αυτής, το λευκό αλεύρι, τα συντηρητικά, τα αλλαντικά και τα τηγανιτά, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία του θυρεοειδούς.
-Σόγια: Η σόγια έχει την ικανότητα να μπλοκάρει την απορρόφηση της θυρεοειδούς ορμόνης γι΄αυτό συνιστάται να μην καταναλώνετε καθόλου τρόφιμα από σόγια.
.