Διατροφή για καλή διάθεση!!
Η διατροφή μας μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας, την ψυχική μας υγεία και την ικανότητά μας να διαχειριζόμαστε το στρες σύμφωνα με πληθώρα επιστημονικών ερευνών.
Νιώθετε πεσμένοι ψυχολογικά ή υποφέρετε από έντονο στρες; Σας έχουμε καλά νέα!
Ανεβάστε λοιπόν τη διάθεσή σας, ακολουθώντας τις συμβουλές μας! Γιατί…εδώ στα Figura, φροντίζουμε όχι μόνο για την εξωτερική σας εμφάνιση αλλά και για την καλή σας ψυχολογία!
Ποια συστατικά τροφών βοηθούν στην καλή διάθεση;
Υδατάνθρακες
Τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες, αποδεδειγμένα βελτιώνουν τη διάθεσή μας, διότι αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο, μιας ουσίας που προκαλεί αίσθημα χαλάρωσης και ηρεμίας. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της αύξησης των επιπέδων τρυπτοφάνης, ενός αμινοξέος που είναι απαραίτητο για τη σύνθεση της “ανεβαστικής” σεροτονίνης. Εντάξτε λοιπόν στη διατροφή σας τρόφιμα πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως (ζυμαρικά, ρύζι καστανό, ψωμί ολικής ή πολύσπορο).
Ω-3 λιπαρά οξέα
Νεότερα ερευνητικά δεδομένα συνδέουν την κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων με την καλή ψυχολογική κατάσταση. Τα ω-3 λιπαρά έχει βρεθεί ότι αυξάνουν την παραγωγή της σεροτονίνης, σταθεροποιούν τη διάθεση και συμβάλλουν στην καταπολέμηση των απότομων διακυμάνσεών της σε όσους πάσχουν από διπολική διαταραχή. Εντάξτε λοιπόν στη διατροφή σας τα λιπαρά ψάρια τουλάχιστον 2 φορές τη βδομάδα, όπως και τους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, καρύδια), τη σόγια και το λιναρόσπορο.
Βιταμίνη D
Η βιταμίνη D επίσης έχει φανεί ότι αυξάνει τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλα, τόνος, ρέγγα), τα αυγά και τα γαλακτοκομικά αποτελούν καλές πηγές της βιταμίνης αυτής. Ωστόσο, η κύρια πηγή της εν λόγω βιταμίνης για τον άνθρωπο, είναι μέσω της σύνθεσής της στο δέρμα, κατόπιν επαρκούς έκθεσης της επιδερμίδας στην ηλιακή ακτινοβολία.
Πρωτεΐνες
Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη περιέχουν ένα αμινοξύ, την τρυπτοφάνη, η οποία ενισχύει την παραγωγή σεροτονίνης συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του στρες και στη βελτίωση της διάθεσης. Το αμινοξύ αυτό δεν παράγεται από τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά αποκτιέται μόνο μέσω της διατροφής. Εντάξτε λοιπόν στο καθημερινό σας διαιτολόγιο τρόφιμα όπως κρέας, ψάρι, όσπρια, γαλακτοκομικά προϊόντα, ξηρούς καρπούς και αυγά.
Αλκοόλ και καφεΐνη…με μέτρο!
Η ήπια κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ φαίνεται να έχει και ευεργετική επίδραση στην ανθρώπινη ψυχολογία. Αποφύγετε ωστόσο την υπερβολική πρόσληψή τους, καθώς μπορεί να επιφέρει ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα, όπως άγχος, ανησυχία και υπερδιέγερση.
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Νικολοπούλου Δήμητρα
.