Αφαίρεση σπίλου – ελιάς: Τι πρέπει να προσέξετε – Ποιο είναι το κόστος
Όταν αναφερόμαστε σε σπίλους, “ελιές”, εννοούμε καλοήθεις όγκους του δέρματος. Άλλοι καλοήθεις όγκοι του δέρματος είναι οι κύστες, τα λιπώματα, τα αιμαγγειώματα κ.α.
Οι σπίλοι μπορεί να είναι συγγενείς (παρουσία κατά την γέννηση) ή επίκτητοι (εμφανίζονται κατά την διάρκεια της ζωής μας).
Οι τρόποι αφαίρεσής τους ισχύουν και για τους υπόλοιπους καλοήθεις όγκους.
Ποια είναι η διαδικασία αφαίρεσης;
Πολύ σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση των δυσμορφιών του δέρματος αποτελεί ο διαχωρισμός τους σε καλοήθεις ή κακοήθεις δυσμορφίες. Η σημασία του διαχωρισμού αυτού έγκειται στο ότι μια υποψία κακοήθειας αλλάζει τον τρόπο εκτομής της βλάβης αλλά και τα όρια αφαίρεσης αυτής.
Το πρώτο βήμα λοιπόν, είναι η εκτίμηση από δερματολόγο μέσω χαρτογράφησης και δερματοσκόπησης (αυτή η διαδικασία γίνεται μόνο από δερματολόγο καθώς έχουν το γνωστικό υπόβαθρο αλλά και τον εξοπλισμό). Κατά την διαδικασία αυτή ελέγχονται οι δυσμορφίες του δέρματος και γίνεται μια εκτίμηση και διαχωρισμός αυτών σε καλοήθειες ή κακοήθειες.
Σε άτομα με πολλαπλές τέτοιες δυσμορφίες και ιδιαίτερα ανοιχτόχρωμο δέρμα αυτός ο έλεγχος συνίσταται να γίνεται ετησίως και ιδανικά από τον ίδιο δερματολόγο καθώς μέσω της χαρτογράφησης κρατάει αρχείο και μπορεί να συγκρίνει διαφορές σε διάφορες δυσμορφίες.
Προδιαθεσικοί παράγοντες:
-Άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα, ξανθά ή κόκκινα μαλλιά, ανοιχτόχρωμα μάτια και φακίδες.
-Ιστορικό ηλιακού ή άλλου εγκαύματος.
-Ουλές, ειδικά μετεγκαυματικές και έλκη.
-Έκθεση σε υπεριώδης ακτινοβολία (UV), δηλαδή παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο αλλά και χρήση solarium.
-Εξασθενημένο ανοσοποιητικό.
-Προηγούμενη έκθεση σε ακτινοβολία (ακτινοθεραπεία)
-Ηλικία. Η μεγάλη ηλικία πάντα αυξάνει τον κίνδυνο για τέτοιες βλάβες .
-Παρουσία πολλών σπίλων αυξάνει τον κίνδυνο για μελάνωμα.
Τρόποι αφαίρεσης σπίλων:
Ο τρόπος με τον οποίο θα αφαιρεθεί ένας σπίλος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ο πιο σημαντικός είναι το αν υπάρχει υποψία κακοήθειας. Μεγάλο ρόλο μετά παίζει το μέγεθος της βλάβης αλλά και η εντόπισή της ( πχ στο πρόσωπο δεν θα αφαιρεθεί με τον ίδιο τρόπο που θα αφαιρεθεί κάτι στην πλάτη).
Με σειρά πολυπλοκότητας οι τρόποι είναι οι εξής:
–Αφαίρεση με τομή.
Χορηγείται τοπική αναισθησία και στη συνέχεια με νυστέρι αφαιρείται η βλάβη. Η επέμβαση μπορεί να γίνει στους χώρους μας και ο ασθενής μπορεί να αποχωρήσει σχεδόν αμέσως μετά την επέμβαση. Επανέλεγχος σε μια βδομάδα περίπου και δίνονται οδηγίες περιποίησης στο σπίτι.
–Χειρουργική αφαίρεση και συρραφή τραύματος.
Χορηγείται τοπική αναισθησία με ένεση. Επιλέγεται για βλάβες που πιθανολογείται ότι εκτείνονται και σε βάθος. Μια καλοήθεια θα αφαιρεθεί σχεδόν στα όρια της βλάβης ενώ αν υπάρχει υποψία κακοήθειας θα αφαιρεθεί και “υγιές” δέρμα γύρω από τα όρια της βλάβης. Η επέμβαση μπορεί να γίνει στους χώρους μας και ο ασθενής μπορεί να αποχωρήσει σχεδόν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης. Θα χρειαστεί επανέλεγχος την επομένη και συνήθως μετά οδηγίες περιποίησης κατ’ οίκον μέχρι την αφαίρεση των ραμμάτων (σε 1-2 εβδομάδες).
–Χειρουργική αφαίρεση σπίλου και αποκατάσταση με τμήμα ιστού.
Η αποκατάσταση αυτή επιλέγεται όταν έχουμε μια ιδιαίτερα ευμεγέθης βλάβη ή όταν η βλάβη βρίσκεται σε περιοχή που η απευθείας συρραφή δεν θα αφήσει καλαίσθητο αποτέλεσμα. Το μόσχευμα ολικού πάχους συνήθως το επιλέγουμε για μεγάλες ηλικίες καθώς οι άλλες μέθοδοι θα οδηγήσουν σε κακό αποτέλεσμα. Το αν θα χρειαστεί τοπική ή γενική αναισθησία εξετάζεται κατά περίπτωση. Ομοίως και ο επανέλεγχος και η αφαίρεση ραμμάτων.
Τι άλλο να ξέρει ο ασθενής (για καλοήθεις βλάβες):
-Στις περισσότερες περιπτώσεις θα έχουμε σε βάθος χρόνου μια καλαίσθητη μη διακριτή ουλή αλλά πάντα υπάρχουν κίνδυνοι αν η επούλωση δεν είναι φυσιολογική ή η βλάβη μεγάλη.
-Υπάρχει πιθανότητα επανεμφάνισης της βλάβης αν και πολύ μικρή.
Τι άλλο να ξέρει ο ασθενής (για κακοήθεις βλάβες):
Πρόκειται για βλάβες που η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση περιλαμβάνει περαιτέρω εκτομή στην περιοχή της αρχικής βλάβης , περαιτέρω εξετάσεις, αυξημένο κίνδυνο επανεμφάνισης της βλάβης και εμπλοκή άλλων ειδικοτήτων πχ ογκολόγου.
Μάθετε περισσότερα:
ΚΟΙΛΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ: ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ!
ΒΟΤΟΥΛΙΝΙΚΗ ΤΟΞΙΝΗ & ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟ: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΣ;
.