Αφαίρεση σπίλου, όσα χρειάζεται να ξέρετε. Μας συντροφεύουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας και μας ζητούν να τις αποδεχτούμε ως τα μοναδικά χαρακτηριστικά μας. Ο λόγος για τις ελιές ή αλλιώς σπίλους, που άλλοτε αποτελούν “σφραγίδα,” όπως η χαρακτηριστική ελιά στο πρόσωπο της Cindy Crawford, και άλλοτε πηγή ανασφάλειας και άγχους. Άλλοτε η αφαίρεσή τους επιβάλλεται και άλλοτε γίνεται καθαρά για αισθητικούς λόγους. Τι γνωρίζετε, όμως, πραγματικά για την αφαίρεση σπίλου;
Τι είναι οι σπίλοι και πότε εμφανίζονται;
Οι σπίλοι δημιουργούνται εκ γενετής οπουδήποτε στο σώμα από τον (ως επί τον πλήστον) καλοήθη πολλαπλασιασμό των κυττάρων, ενώ κάποιοι άλλοι εμφανίζονται αργότερα και ενδέχεται να αυξηθούν με την πάροδο του χρόνου. Μπορεί να είναι επίπεδοι ή διογκωμένοι και να διαφέρουν ως προς το μέγεθος ή το χρώμα. Ο κληρονομικός παράγοντας καθορίζει τον αριθμό και το είδος τους, αν και η εμφάνισή τους επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την έκθεση στον ήλιο.
Πότε ένας σπίλος κινεί τις υποψίες για κακοήθεια;
Όταν αρχίζει να αλλάζει χρώμα, σχήμα ή μέγεθος. Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι ανοιχτόχρωμοι στο δέρμα, οι οποίοι καλό θα ήταν να αποφεύγουν την πολύωρη έκθεση στον ήλιο. Βέβαια, υπάρχουν και σπίλοι που δε μεταβάλλονται ποτέ καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής. Σε αυτήν την περίπτωση, η αφαίρεση τους είναι προαιρετική και γίνεται καθαρά για αισθητικούς λόγους. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν και σπίλοι που θα πρέπει να αφαιρεθούν κι ας μην είναι κακοήθεις, όπως εκείνοι που βρίσκονται σε περιοχές συνεχούς τραυματισμού (συνήθως σε παλάμες και πέλματα.)
Υπάρχει τρόπος έγκαιρης διάγνωσης του μελανώματος;
Φυσικά. Για την ακρίβεια, υπάρχουν δυο τρόποι έγκαιρης διάγνωσης του μελανώματος: η δερματοσκόπηση που γίνεται με το δερματοσκόπιο και που μπορεί να ανιχνεύσει τυχόν κακοήθεια σε πρώιμο στάδιο και η ψηφιακή χαρτογράφηση σπίλων, που χαρτογραφεί ψηφιακά όλους τους σπίλους και παρακολουθεί την εξέλιξή τους στην πάροδο του χρόνου.
Με ποιους τρόπους γίνεται η αφαίρεσή σπίλου;
Ο γιατρός είναι αυτός που θα κρίνει αν ένας σπίλος πρέπει να αφαιρεθεί λόγω επικινδυνότητας και ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος εκτομής του. Οι συνηθέστερες μέθοδοι αφαίρεσης σπίλου είναι:
- με laser: προτιμάται σε επιφανειακές ελιές και σε σίγουρα καλοήθεις σπίλους. Αυτό συμβαίνει αφενός επειδή το laser δεν μπορεί να προσεγγίσει τις βαθύτερες στοιβάδες του δέρματος, αφετέρου επειδή η καταστροφή του σπίλου από το laser καθιστά αδύνατη τη βιοψία του. Γίνεται με τοπική αναισθησία και δεν αφήνει σημάδια.
- με χειρουργική εκτομή: και μόνο σε περίπτωση υποψίας για μελάνωμα, η χειρουργική εκτομή είναι η μόνη διέξοδος. Γίνεται επίσης με τοπική αναισθησία και είναι σχεδόν ανώδυνη. Ο σπίλος εκριζώνεται και στέλνεται για βιοψία, ώστε να διαπιστωθεί αν όντως υπάρχει κακοήθεια. Τα ράμματα αφαιρούνται μετά από ένα διάστημα μιας εβδομάδας. Η ουλή αρχικά είναι κόκκινη, αλλά στη συνέχεια παίρνει το χρώμα του δέρματος.
Πόσο κοστίζει η αφαίρεση σπίλου;
Το κόστος διαμορφώνεται ανάλογα με τη μέθοδο εκτομής, το μέγεθος και τη φύση του σπίλου.
Κλείστε σήμερα ένα ραντεβού δωρεάν διάγνωσης και ενημερωθείτε για ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας!
Διαβάστε επίσης – Βοτουλινική Τοξίνη: Δράση, Κίνδυνοι και ό,τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε
.