Σνακ ή τσιμπολόγημα; Πόσες φορές δεν έχουμε συλλάβει τον εαυτό μας να τρώμε σε ακατάστατες ώρες;
Η συνήθεια του τσιμπολογήματος φαίνεται να είναι η πιο επιβαρυντική για τον οργανισμό. Μάλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο πιο «ύπουλος» παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει ανυποψίαστα στην σταδιακή αλλά σταθερή αύξηση του βάρους. Με τον όρο τσιμπολόγημα χαρακτηρίζουμε την υπερκατανάλωση του φαγητού σε ακατάστατες ώρες χωρίς έλεγχο της ποσότητας που καταναλώνεται.
Το τσιμπολόγημα και το σνακ έχουν ένα βασικό κοινό, δεν αφήνουν τον οργανισμό σε κατάσταση νηστείας για πολλές ώρες. Έτσι, φαίνεται ότι ο ανθρώπινος οργανισμός δεν φτάνει στην κατανάλωση των βασικών γευμάτων πεινασμένος και με τάση να φάει γρήγορα μεγάλη ποσότητα φαγητού. Επιπλέον, βοηθάει στην ισορροπία των επιπέδων γλυκαγόνης και ινσουλίνης με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η λειτουργία του μεταβολισμού, αλλά και του σώματος. Ένα ακόμη κοινό θετικό στοιχείο είναι ότι συμβάλλουν στην πνευματική εγρήγορση καθώς ανατροφοδοτούν τον οργανισμό με δόση ενέργειας.
Τότε ποια είναι τα στοιχεία που καθιστούν τις συνήθειες αυτές μη συγκρίσιμες ως προς τα αποτελέσματα που επιφέρουν στον οργανισμό;
Σνακ ή τσιμπολόγημα λοιπόν;
Ας δούμε αναλυτικά τα σημεία στα οποία διαφοροποιούνται:
- Στο τσιμπολόγημα συνήθως καταναλώνεται αλόγιστη- μη μετρήσιμη- ποσότητα φαγητού, ενώ το σνακ αποτελεί συνειδητή κατανάλωση συγκεκριμένης ποσότητας τροφής.
- Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την κατανάλωση πολλών θερμίδων στην πρώτη περίπτωση σε αντίθεση με την δεύτερη, όπου κατά κύριο λόγο η προσεκτική επιλογή των σνακ αποδίδει σημαντική αλλά περιορισμένη ποσότητα ενέργειας στον οργανισμό.
- Το σνακ βοηθάει στη διατήρηση του βάρους, έχοντας όλα τα θετικά που περιγράφτηκαν παραπάνω στις ομοιότητες των δύο καταστάσεων, συνδυάζοντας και την περιορισμένη πρόσληψη θερμίδων. Μάλιστα, σύμφωνα με την Εθνική Έρευνα Εξέτασης της Υγείας και Διατροφής (NHANES) των ΗΠΑ, φάνηκε ότι η πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας στην εφηβεία μειωνόταν όσο αυξανόταν η συχνότητα κατανάλωσης σνακ (έως 4/ ημέρα).
- Το τσιμπολόγημα μπορεί να συνοδεύεται από ενοχές. Το σνακ μπορεί να αποτελεί ένα απολαυστικό και ταυτόχρονα υγιεινό μικρό γεύμα, συμβάλλοντας παράλληλα στην απενεχοποίηση της κατανάλωσης τροφής.
- Το τσιμπολόγημα αποτελεί μία συνήθεια, η οποία γίνεται παράλληλα με άλλες δουλειές, ενώ το σνακ παρεμβάλλεται ανάμεσα στις εργασίες της ημέρας. To τελευταίο αποτελεί μία στιγμή χαλάρωσης, αφιερωμένη στην απόλαυση του μικρού αυτού γεύματος.
- Το τσιμπολόγημα περιλαμβάνει διάφορες τροφές. Πατατάκια, σοκολάτες, αφθονία ξηρών καρπών, γλυκιές «αμαρτίες». Επιλογές δηλαδή αφενός θερμιδοφόρες, αφετέρου ελλιπείς σε θρεπτικά συστατικά. Αντίθετα, η προσεκτική επιλογή υγιεινών σνακ μπορεί να αποφέρει στον οργανισμό ένα σύνολο θρεπτικών στοιχείων. Δεν τον επιβαρύνει δηλαδή με πλεονάζουσα ενέργεια. Ενδεικτικά, σύμφωνα με μία έρευνα που έγινε σε εφήβους φάνηκε η θετική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης σνακ μέσα στην ημέρα και της αύξησης των βιταμινών Α,C και Ε στο πλάσμα των συμμετεχόντων. Επιλογές υγιεινών σνακ μπορεί να είναι:
- Μπάρες δημητριακών, 1-2 μπισκότα ή κριτσίνια με φυτικές ίνες- πολυδημητριακά, 1 χούφτα ξηροί καρποί, γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά με φρούτα, αποξηραμένα ή φρέσκα φρούτα, 1-2 φρυγανιές με λίγη μαρμελάδα.
Φροντίστε, λοιπόν, να δομήσετε τα ενδιάμεσα γεύματά σας με τη βοήθεια ενός διατροφολόγου και μετατρέψτε μία επιζήμια συνήθεια σε ωφέλιμη για τον οργανισμό!
Γιαννακούλια Δήμητρα
Μοριακός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc
Μάθετε περισσότερα:
7 ΤΡΟΦΈΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΎΝ ΣΤΗ ΣΥΓΚΈΝΤΡΩΣΗ!
9 ΙΔΑΝΙΚΈΣ ΤΡΟΦΈΣ ΓΙΑ ΑΎΞΗΣΗ ΤΗΣ ΜΥΪΚΉΣ ΜΆΖΑΣ
.