Ευκαιρία, τώρα που βρισκόμαστε σε συνθήκες καραντίνας, να παίξουμε με τα παιδιά μας και γιατί όχι και με τη διατροφή των παιδιών μας!
Δημιουργική απασχόληση, που μπορεί να συντελέσει σε αξιόλογη διατροφική εκπαίδευση, αφήνοντάς τους μια σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον. Ιδέες για δημιουργικά γεύματα με το παιδί:
-Κοτομπουκιές με νιφάδες βρώμης στο φούρνο.
Ο εναλλακτικός αυτός τρόπος παναρίσματος θα κάνει το γεύμα σας πιο τραγανό και νόστιμο, ενώ θα εντάξει στη διατροφή του παιδιού σας τη βρώμη, ένα από τα πιο θρεπτικά δημητριακά, πλούσια σε φυτικές ίνες, β- γλυκάνη και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
-Ανθρωπάκια με στικς λαχανικών και ψωμί του τοστ.
Δημιουργήστε το κεφάλι με ψωμί ολικής άλεσης και καλύψτε το προαιρετικά με τυρί της επιλογής σας. Έπειτα φτιάξτε το σώμα, τα πόδια και τα μαλλιά με λωρίδες από καρότο- αγγούρι και τα μάτια με ελιές. Μην ξεχνάτε ότι η γεύση ξεκινάει από την εμφάνιση. Δημιουργήστε θελκτικά στο μάτι πιάτα, και έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες το παιδί σας να εντάξει υγιεινές τροφές το μενού του
-Smoothie με φρούτα και βρώμη.
Το παιδί σας τρώει ελάχιστα φρούτα; «Κρύψτε» μικρές ποσότητες σε smoothie ή σε φρουτοχυμούς και προσθέστε λίγη βρώμη για να αναβαθμίσετε τη θρεπτική αξία του σνακ. Μην ξεχνάτε να υπερτερεί στη γεύση το φρούτο που αρέσει στο παιδί, αλλά και να το σερβίρετε σε ένα ωραίο ποτήρι, ώστε η όψη του να είναι λαχταριστή!
-Στικς μπανάνας βουτηγμένα σε σοκολάτα με επικάλυψη καρύδας.
Κόβεται τις μπανάνες στη μέση ή σε κομμάτια και τις περνάτε σε καλαμάκια. Έπειτα τις βάζετε κατάψυξη για 30 λεπτά να παγώσουν. Τις βουτάτε σε ρευστή σοκολάτα , πασπαλίζεται με ινδοκάρυδο, και έτοιμο το γλυκάκι της ημέρας!
Tip: στα παιδιά δεν πρέπει να απαγορεύετε τα γλυκά, γιατί μπορεί να δημιουργήσετε αντίθετα αποτελέσματα. Δώστε του πιο υγιεινές επιλογές.
-Χαμογελαστά Πιτσάκια.
Αν δε θέλετε να πλάσετε δικό σας ζυμαράκι, το οποίο ωστόσο θα άρεσε στο παιδί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ψωμάκια του χάμπουργκερ, κόβοντάς τα στη μέση και βγάζοντας ελαφρώς την ψίχα τους. Ξεκινάτε βάζοντας κοτόπουλο ή φέτες γαλοπούλας, έπειτα σάλτσα τομάτας και στο τέλος τυρί της επιλογής σας. Ζητήστε από το παιδί να σας βοηθήσει να φτιάξετε το προσωπάκι της πίτσας. Ενδεικτικά χρησιμοποιήστε πράσινη πιπεριά για το χαμογελαστό στόμα, ελιά για τη μύτη, στρογγυλά μάτια κόκκινης πιπεριάς για τα μάτια και κίτρινη πιπεριά, κομμένη μισοφέγγαρο για τα φρύδια. Ψήνετε στο φούρνο μέχρι να λιώσει το τυρί και έτοιμα τα προσωπάκια!
-«Κουλουράκια» από φέτες μήλου.
Κόβετε το μήλο σε φέτες και αφαιρείτε το εσωτερικό του. Προσθέτετε φυστικοβούτυρο, ξηρούς καρπούς και σταγόνες κουβερτούρας. Ένα απογευματινό σνακ που θα λατρέψουν!
-Γλυκά μπισκότα βρώμης με chia χωρίς ζάχαρη.
Γιατί σε ποιο παιδί δεν αρέσει να δημιουργεί μπισκότα στην κουζίνα; Γι’ αυτό επιλέξτε συνταγές με λίγη έως καθόλου ζάχαρη και μεγάλη θρεπτική αξία!
Ο διαιτολόγος προτείνει: Βάζετε 1 ½ κ.σ. chia σε ¼ κούπας γάλα αμυγδάλου και αφήνετε να μουλιάσει για 10 λεπτά. Λιώνετε 2 μπανάνες και 5 χουρμάδες χωρίς κουκούτσι σε αντικολλητικό τηγάνι, μέχρι να δέσει το μείγμα και αφήνετε να κρυώσει. Το προσθέτετε στο μείγμα μαζί με 1 κ.σ. φυστικοβούτυρο, κανέλα, 100 γρ. σταγόνες σοκολάτας, ¾ κούπας βρώμη και 2 κ.σ. καρύδα τριμμένη. Ανακατεύετε καλά. Πλάθετε με το παιδί σε αντικολλητικό ταψί στρογγυλά μπισκότα και ψήνετε στους 180ο για 17 λεπτά.
Οι ιδέες είναι άπειρες, ωστόσο, αξίζει να υπενθυμίσουμε δύο πράγματα: εάν οι γονείς δίνουν το καλό παράδειγμα, τότε και το παιδί θα ακολουθήσει και ότι η επανάληψη στις γεύσεις θα οδηγήσει το παιδί να αγαπήσει το υγιεινό.
Γιαννακούλια Δήμητρα
Κλινικός Διατολόγος- Διατροφολόγος
.