Η νευρική ανορεξία (Anorexia Nervosa) είναι μία διατροφική διαταραχή κατά την οποία το άτομο που πάσχει αδυνατεί να διατηρήσει το βάρος του σε φυσιολογικά επίπεδα, με αποτέλεσμα να το φτάνει σε ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα.
Νευρική ανορεξία. Αυτό συμβαίνει κυρίως από φόβο του ασθενούς πως θα παχύνει, οποιαδήποτε τροφή και αν καταναλώσει, με αποτέλεσμα να έχει διαστρεβλωμένη αντίληψη για το πώς είναι ένα φυσιολογικό βάρος.
Οι άνθρωποι με νευρική ανορεξία δίνουν μεγάλη προσοχή στη σιλουέτα τους ακολουθώντας ακραίους τρόπους για να το πετύχουν. Τα αίτια εμφάνισης της νευρικής ανορεξίας είναι άγνωστα και όπως πολλές άλλες ασθένειες θα μπορούσε να εμφανιστεί λόγω γενετικών, ψυχολογικών και περιβαλλοντολογικών/κοινωνικών παραγόντων.
Από τα πιο κοινά συμπτώματα και σημάδια που θα πρέπει να προσέξει για να καταλάβει κάποιος αν πάσχει από νευρική ανορεξία είναι:
1. Συνεχής μείωση θερμίδων από το φαγητό…
Τα άτομα με νευρική ανορεξία ακόμα και αν νιώθουν πείνα θα συνεχίζουν να μειώνουν τις θερμίδες τους σε ένα εύρος που μπορεί να κυμαίνεται από 600-800 θερμίδες. Υπάρχουν και ακραίες περιπτώσεις ολικής αθρεψίας. Κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, καθώς μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στο θάνατο. Τα άτομα αυτά επίσης έχουν μανία με την ποσότητα των λιπαρών που υπάρχουν σε κάθε γεύμα.
2. Τα άτομα που νοσούν κάνουν δίαιτες παρόλο που είναι αδύνατα ή ακόμα και λιποβαρή.
3. Τρώνε κρυφά από τους άλλους, πετάνε το φαγητό τους ή το κόβουν σε πολύ μικρά κομμάτια.
4. Κάνουν συχνή και επίπονη άσκηση.
5. Απώλεια έμμηνης ρύσης…
Οι γυναίκες με νευρική ανορεξία παρουσιάζουν διακοπή της περιόδου τους, ειδικά όταν είναι από μόνες τους αδύνατες λόγω της έλλειψης του οργανισμού από λίπος που είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική ροή του κύκλου τους.
Άλλα σημάδια…
6. Δυσκοιλιότητα και χαμηλή αρτηριακή πίεση…
Λόγω της έλλειψης του οργανισμού από θρεπτικά συστατικά και κυρίως των φυτικών ινών και των απαραίτητων ιχνοστοιχείων, όπως νάτριο, κάλιο, ασβέστιο, ψευδάργυρο κλπ, παρουσιάζονται εντερικά συμπτώματα με πρώτο τη δυσκοιλιότητα και λόγω έλλειψης του αλατιού (Na) εμφανίζεται και χαμηλή αρτηριακή πίεση.
7. Οστεοπόρωση…
Τα κόκκαλα των ατόμων με νευρική ανορεξία αρχίζουν και αδυνατούν λόγω έλλειψης ασβεστίου (από τη μη κατανάλωση γαλακτομικών, λαχανικών κ.ά.). Αποτέλεσμα είναι να εμφανίζουν σημάδια οστεοπόρωσης και φυσικά μεγαλύτερο κίνδυνο για κατάγματα.
8. Θεωρούν τους εαυτούς τους υπέρβαρους ακόμα και όταν οι άλλοι τους λένε ότι δεν είναι…
9. Κατάθλιψη… Τα άτομα αυτά βρίσκονται μόνιμα σε μία λυπημένη και ληθαργική κατάσταση.
10. Αυτοπροκαλούμενοι εμετοί μετά από υπερφαγία…
Πολλές φορές σε αυτά τα άτομα μπορεί να συμβούν επεισόδια υπερφαγίας σε υπερβολικό βαθμό. Στη συνέχεια από τις τύψεις που έχουν να αυτοπροκαλέσουν εμετό ώστε να αποβάλλουν τις θερμίδες που πήραν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μερικοί από αυτούς να έχουν και πρησμένα μάγουλα εξαιτίας της μεγέθυνσης των σιελογόνων αδένων από τη συχνή πρόκληση του εμετού.
Αντιμετώπιση της νευρικής ανορεξίας
Στόχος της θεραπείας του ατόμου από τη νευρική ανορεξία είναι να αποκαταστήσει τα επίπεδα του βάρους του στα φυσιολογικά. Επίσης και τις ψυχολογικές του διαταραχές κυρίως όσον αφορά τη σχέση του με την τροφή.
Τα συμπληρώματα διατροφής είναι μία πολύ καλή λύση, ιδιαίτερα στην αρχή της θεραπείας κατά την οποία το άτομο δεν μπορεί ακόμα να καταναλώσει μεγάλη ποσότητα τροφής. Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η παροχή συμπληρωμάτων ψευδαργύρου μπορεί να είναι ωφέλιμη για τη θεραπεία της νευρικής ανορεξίας, καθώς και τα απαραίτητα λιπαρά οξέα ω3-ω6 τα οποία έχουν αποδεχτεί ωφέλιμα για τις νευροψυχιατρικές διαταραχές.
Θα πρέπει να επισημάνουμε πως ο ασθενής με νευρική ανορεξία θέλει συνεχή παρακολούθηση από γιατρό, διατροφολόγο ειδικό σε τέτοιες περιπτώσεις, καθώς και από ψυχίατρο.
Δημήτρης Χουτόπουλος
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
.