Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη και υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (WHO).
Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη στις 14 Νοεμβρίου επιλέχθηκε με αφορμή τα γενέθλια του Kαναδού νομπελίστα γιατρού Frederick Banting. Ο Banting ανακάλυψε τη συνθετική ινσουλίνη μαζί με τον Charles Best το 1921, και έσωσε εκατομμύρια ζωές.
Η Παγκόσμια Ημέρα για το Διαβήτη είναι η εκστρατεία για παγκόσμια ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την ύπουλη αυτή ασθένεια. Στοχεύει στην αναγνώριση από τον κόσμο των αιτιών, των συμπτωμάτων, της θεραπείας και των επιπλοκών που σχετίζονται με την κατάσταση αυτή.
Στη χώρα μας, περίπου 754.000 Έλληνες πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, ενώ 634.000 παρουσιάζουν διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη (προ-διαβητικό στάδιο). Ωστόσο το ανησυχητικό είναι ότι ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ, δηλαδή το 80-90% των περιπτώσεων στη χώρα μας, μειώνει κατά 8-10 χρόνια το προσδόκιμο επιβίωσης. Αλλά το 24-32% των ασθενών με τη συγκεκριμένη μορφή διαβήτη δεν έχουν επίγνωση της κατάστασής τους, καθώς παραμένουν αδιάγνωστοι! Γίνεται σαφές ότι πρόκειται για μια κλιμακούμενη απειλή για τη δημόσια υγεία. H συχνότητα της θα τείνει να αυξάνεται εφόσον δεν ληφθούν κατάλληλα μέτρα αντιμετώπισης. Η πρόληψη, σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή, την άσκηση, αλλά και την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη.
Συμβουλές διατροφής
⁘ Καταναλώστε μικρά και συχνά γεύματα, καθώς η σωστή κατανομή των γευμάτων μέσα στην ημέρα βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης του αίματος σε σταθερά επίπεδα. Φροντίστε λοιπόν να καταναλώνετε τρία κυρίως γεύματα και δυο ενδιάμεσα σνακ καθημερινά.
⁘ Τρώτε ποικιλία τροφίμων. Προσπαθήστε τα γεύματά σας να είναι ισορροπημένα και να περιλαμβάνουν τροφές από όλες τις ομάδες.
⁘ Βασίστε τα γεύματά σας σε αμυλούχα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως τα όσπρια, τα αμυλώδη λαχανικά (πατάτες), το ψωμί και τα δημητριακά προγεύματος ολικής άλεσης.
⁘ Περιορίστε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών πλούσιων σε ζάχαρη όπως γλυκά, αρτοσκευάσματα (κέικ, μπισκότα), σοκολάτες και αναψυκτικά. Προτιμήστε εάν είναι απαραίτητο υποκατάστατα ζάχαρης χωρίς θερμίδες (π.χ. ασπαρτάμη, ζαχαρίνη) καθώς δεν επηρεάζουν τη γλυκόζη του αίματος.
⁘ Ακολουθήστε ένα πρόγραμμα διατροφής χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη. Προτιμήστε ψάρια, άπαχα κρέατα (πουλερικά, άπαχο κόκκινο κρέας) και γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά.
⁘ Τροποποιείστε τον τρόπο μαγειρέματος. Προτιμήστε περισσότερα βραστά και ψητά στο φούρνο φαγητά, αποφύγετε τα τηγανητά και χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο αντί για βούτυρο, μαργαρίνες και σπορέλαια.
⁘Χρησιμοποιείστε αλάτι και οινοπνευματώδη ποτά με μέτρο.
⁘ Διατηρείστε ένα φυσιολογικό βάρος σώματος, ή χάστε βάρος εφόσον κρίνεται απαραίτητο.
⁘ Εντάξτε την άσκηση στη ζωή σας. Ρωτήστε το γιατρό σας ποιου είδους και πόση δραστηριότητα ενδείκνυται για εσάς.
Το πιάτο του διαβητικού
Οι άνθρωποι με σακχαρώδη διαβήτη πρέπει να τρέφονται υγιεινά, ακολουθώντας τη μεσογειακή διατροφή, όπως άλλωστε και οι υγιείς, προσέχοντας όμως τις ποσότητες κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφίμων, καθώς και των γλυκών.
➜ Το 1/2 του πιάτου πρέπει να καταλαμβάνουν λαχανικά διαφορετικών ειδών και πλούσιων σε φυτικές ίνες, οι οποίες καθυστερούν την απορρόφηση του σακχάρου στο αίμα και συμβάλλουν έτσι στην αποφυγή υπέρμετρης αύξησης της μεταγευματικής γλυκόζης του αίματος.
➜ Το 1/4 του πιάτου πρέπει να περιλαμβάνει υδατάνθρακες (ρύζι, πατάτες, ψωμί), κατά προτίμηση από προϊόντα ολικής άλεσης, γιατί αυξάνουν λιγότερο το σάκχαρο στο αίμα μετά την κατανάλωσή τους.
➜ Το υπόλοιπο 1/4 του πιάτου πρέπει να περιέχει πρωτεΐνες (ψάρι, πουλερικά χωρίς πέτσα, άπαχο κόκκινο κρέας). Οι πρωτεΐνες καθυστερούν, εξαιτίας της πέψης, την αύξηση του σακχάρου στο αίμα.
Figura Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι
Νικολοπούλου Δήμητρα & Τσάλλου Νίκη
Πηγή: https://www.moh.gov.gr/articles/news/1473-pagkosmia-hmera-diabhth.